Cele mai utile 8+3 aplicatii portabile

Mi se intampla frecvent sa ajung in fata unui calculator si sa am nevoie de anumite aplicatii pe care sa nu le gasesc instalate acolo. Exista trei variante de rezolvare a unei astfel de situatii. Sa gasesc un inlocuitor, cotrobaind prin calculatorul respectiv, caz, de cele mai multe ori pierzator. Sa ma conectez la internet si sa descarc/instalez aplicatia cu pricina. Evident imi trebuie o conexiune, plus ceva timp pierdut, drepturi de admin pe calculatorul respectiv.

A treia varianta imi suna totusi cel mai bine. Nu e nevoie decat de un stick usb (cu cat mai rapid cu atat mai bine) si de varianta “portabila” a softului pe care vrei sa-l rulezi. Aplicatia portabila presupune o versiune a unui soft care poate rula dintr-un folder fara a avea nevoie sa-si scrie o mie de registrii si foldere in windows-ul pe care se instaleaza si care practic poate rula independent. Bagi stick-ul rulezi aplicatia portabila, scoti stickul si te muti mai departe.

Asadar, daca tot mi-am luat o jucarie noua (nu acesta, rezistent la fierbere) ci asta, mi-am pus intr-un folder pe stick, aplicatiile de care am avut nevoie la un moment dat sau la altul si nu le-am gasit la indemana.

1. Mozilla Firefox Portable

firefox_wordsNu cred ca mai are nevoie de nici o introducere. Nu esti langa calculatorul tau si ai nevoie sa navighezi cu toate bookmarkurile tale, cu reclamele blocate sau cu alte plugin-uri de care ai devenit dependent Firefox portabil este solutia.

Mozilla Firefox Portable v.3.0.3 – 8MB download / 27-77MB instalat

2. Google Chrome

gc-icon-z-edition-3Despre browserul celor de la Google am mai discutati aici, iar varianta portabila ofera pe langa lista de bookmarkuri pe care o iei cu tine oriunde sansa de a evita oriunde si cu orice ocazie Internet Explorerul 

Google Chrome Portable v1.0.154.42 – 13.6 MB download/46MB instalat

3. FileZilla

filezillaIti poti lua clientul sau lista de servere FTP si setarile cu tine. Poti sa-l pui pe unitatea flash USB, pe iPod, pe hard-disk-ul portabil sau pe un CD si sa-l folosesti pe orice calculator, fara a lasa nici o informatie personala in urma ta.

FileZilla v3.2.0 – 3.7MB download/3.6 – 8.6MB installed

4. 7-Zip

7-zipCu arhivele .zip trebaba s-a mai rezolvat odata cu WindowsXP. M-am lovit insa de fisiere .rar pe calculatoare care nu stiau de ele. Si singura solutie era download-ul winrar. Acum am cu mine pe stick 7-Zip care stie sa lucreze cu o multime de fisiere arhivate: 7z, ZIP, gzip, bzip2, TAR, RAR.

7-zip v4.6.4 – 1.2MB download/2.4MB instalat

5. GIMP

gimpGimp este un editor de imagine distribuit gratuit, care poate fi utilizat ca un simplu program editare foti sau pentru retusari profesionale ale imaginilor. Are o multime de functii si este considerat versiunea open source a mai batranului si cunoscutului Photoshop.

Gimp v2.6.4 – 16MB download / 20-65MB instalat

6. VLCPortable

vlcCel mai bun media player din lume (sic) VLC are acum si o versiune portabila care poate rula sute de fişiere media în deplasare. Puteţi rula diverse formate audio şi video (MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DivX, XviD, WMV, mp3, ogg, …), precum si DVD-uri, VCDs, sau diverse protocoale de streaming.

VLC Media Player v0.9.8a – 17.7MB download / 20-30MB instalat

7. Pidgin

pidginEste un client de mesagerie instant care suportă mai multe platforme de chat intr-o singura fereastra. Acum nu mai trebuie sa folosesc versiune web a diverselor programe de IM. Pidgin stie sa comunice cu majoritatea retelelor importante de IM: AOL, Yahoo, MSN, ICQ si Jabber.

Pidgin v2.5.4 – 14MB download / 14-50MB instalat

8. Foxit Reader

foxitAm renuntat de mult la Adobe pentru a-mi citi fisierele PDF, pentru ca FoxIt face acelasi lucru consumand de circa 4 ori mai putine resurse. Poate fi rulat de pe un stick asa ca il port dupa mine. Include suport Javascript, completare de formulare interactive, instrumente de adnotare si un convertor de text incorporat.

FoxIt Reader v3.0 – 7MB

Astea sunt cele pe care le am eu pe stick, merita insa mentionate inca trei:

9. ClamWin – antivirus portabil

10. OpenOffice – suita de office gratuita care include si in versiunea portabila procesorul de text, foi de calcul tabelar, soft pentru prezentari, desen si un pachet de baze de date

11. Thunderbird– clientul de mail, verisorul mai mic al Firefox

Astea sunt cele 11 aplicatii pe care eu le consider cele mai utile in acest moment, mai sunt insa o multime de care insa nu am nevoie acum, sau de care n-am auzit. Explore and enjoy!

One thought on “Cele mai utile 8+3 aplicatii portabile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *