Lansare iPad 2… Incredible… Amazing… Awesome… Sau nu???

Am toata stima pentru Apple si in special pentru Jobs. Am tot respectul pentru calitatea produselor Apple, capacitatea de inovare, pentru atentia la detalii, pentru lectiile de marketing de care am avut parte in ultimii ani de la el.

Am insa o problema cu spiritul bombastic si extraordinar al prezentarilor Apple din ultimul timp. Am o problema si mai mare cand incerci sa arati doar jumatate de imagine pentru a masca lipsa a o parte din elementele care caracterizeaza, de altfel, compania in general. Da stiu, repetitia punctelor forte este mama succesului intr-o prezentare, precum cea de mai jos.

Dar cand incerci sa faci dintr-un produs mai mult decat este, doar prin ignorarea sau minimizarea competitorilor mi se pare oarecum fortat.

Ajung astfel la prezentarea cea mai recenta si cea care m-a si starnit in felul asta, cea a iPad 2. Dar mai bine o descompunem in elemente individuale si le “marcam” separat. Vorbim deci de iPad 2 si ce are el “extraordinar”, “amazing”, “great”:

  • Steve Jobs pe scena – Corect

Prezenta lui Steve este probabil cel mai important moment al prezentarii iPad 2. Dupa toate zvonurile, stirile, imaginile in diferite ipostaze, nu tocmai de invidiat, prezenta lui Jobs pe scena este cea mai grozava stire din intreaga prezentare. De ajuns pentru ca Apple fanboys sa primeasca pe nemestecate ceea ce urma sa vina.

  • Aplicatii: 65.000 iPad vs. 100  Honeycomb – Partial corect

Afirmatia in sine e corecta. Comparatia insa nu precizeaza insa, pentru cine nu stie sau nu vrea sa stie, ca iPad e lansat de aproape un an iar Honeycomb a fost prezentat pentru prima oara in ianuarie, iar produsele sunt inca in curs de lansare. Mai mult, vorbim de aplicatiile exclusive pentru tablete, si nu de totalul de aplicatii compatibile ale celor doua platfome, al caror numar putem spune ca e comparabil.

  • 2010 Year of the iPad – Corect

Indiscutabil Apple a reusit sa (re)deschida piata tabletelor si indiscutabil 2010 a fost anul iPad

  • Procesor dual core – Incorect

Sa mentionam ca: Xoom, Galaxy 10, HP TouchPad si Playbook toate anuntate inaintea iPad 2 au  procesor dual core

  • Camere (video) – Incorect

Nu cred ca are sens sa intru in detalii legate de acest aspect. Poate doar sa amintesc ca userii de iPad s-au “amuzat” intens pe tema camerelor foto prezente in alte tablete in anul trecut

  • Grosime 8.8 mm – Partial corect

Intr-adevar cea mai subtire tableta prezenta in piata in acest moment. Comparandu-l insa cu cele 4 mentionate mai sus trebuie sa tinem cont ca cei 2 sau 3 milimetri pe care celelalte tablete ii au in plus sunt departe de, citez, “Nothing approaches this.”

  • Greutate 590 grame – Incorect

Atat Galaxy Tab 10 cat si BB Playbook sunt mai usoare, cel din urma chiar considerabil

  • Iesire HDMI – Incorect

Cu exceptia HP, toate celelalte tablete (prezentate mai jos) au iesire HDMI, in cea mai mare parte fara a fi nevoie de achizitioarea unui “accesoriu” special Apple la pretul de numai 39 USD

  • Cover – Partial Corect

Nemaivazut, nemaintalnit. Total corect, total invoator. Poate ca e primul element din prezentare care are aceasta caracteristica. Nu are legatura insa cu tableta si cu caracteristicile ei. Se achizitioneaza separat s9 adauga la pretul tabletei 39 sau 69 de dolari. Jos palaria pentru “trick”-ul de marketing.

  • Personal hotspot doar cu iPhone 4 – Incorect

Sa mentionam ca Android stie inca de la versiunea 2.2 acest lucru? Cu oricine? Sau USB? Sau Flash? Sau 4G?

Cam astea ar fi detaliile prezentate de Apple. Nu am intrat in detalii legate de iOS 4.3. Cred in continuare ca tabletele sunt echipamente de “livrare de continut” si nu de “creare de continut”. Si desi filmulete editate pe tableta sau melodii compuse in GarageBand o sa apara probabil mai des pe YouTube sau FaceBook, nu cred ca tableta va deveni device-ul de lucru pentru astfel de lucruri.

Ar mai fi faptul ca iPad 2 este, asa cum ne-a obisnuit Apple de altfel, doar un iPad corectat si nicidecum o noua revolutie, iar plusurile aduse nu sunt fenomenale nici in comparatie cu primul iPad nici cu celelalte tablete din generatia a 2-a.

O comparatie intre iPad 2 si celelalte tablete, proaspat anuntate avem mai jos (click pe imagine pentru marire):

Live blogging de la evenimentul de lansare aici.

One thought on “Lansare iPad 2… Incredible… Amazing… Awesome… Sau nu???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *